Tapaturmapäivä 13.11.2020 – Kodin turvallisuus

Tapaturmapäivä 13.11.2020 – Kodin turvallisuus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Perjantai 13. päivä on yleisesti pidetty epäonnen päivänä, päivänä jolloin täytyy olla erityisen varovainen. Huomasitko jo, että tuleva perjantai on perjantai 13? Tarvitseeko perjantaina olla erityisen varovainen?

Tilastojen valossa, vastoin ennakko-odotuksia, tapaturmia sattuu selvästi vähemmän perjantai 13. päivänä, kertoo Vakuutusyhtiö LähiTapiolan korvausjohtaja Marko Tolonen MTV Uutisten artikkelissa (julkaistu 13.3.2020). Huomioitavaa on, että kiireessä tapaturmien riski kasvaa huomattavasti. Mieti siis mitä teet, ennen kuin teet sen. 

Liukastuminen

Vuosittain noin 80 000 ihmistä joutuu sairaalahoitoon tapaturmien vuoksi. Tilastokeskuksen kuolemansyytilaston mukaan tapaturmat aiheuttivat 2607 kuolemaa vuonna 2018. Tämä oli neljänneksi yleisin kuolinsyy. Kotona sattuneiden tapaturmien osuus on 32% kaikista tapaturmista. Keittiössä tapahtuu eniten tapaturmia kaikista kodin huoneista. Ihmisen toiminta on yleisempi syy tulipaloon kuin esimerkiksi laitevika. Vuonna 2019 tulipaloissa kuoli Suomessa 49 henkilöä. 

Vaikkei me Learn2Help:ssä ollakaan erityisen taikauskoisia, kerromme tällä viikolla yleisesti kodin turvallisuudesta ja painotamme näin joulukauden alkaessa erityisesti paloturvallisuutta. 

Palovaroitin

Kynttilät ja erilaiset jouluvalot syttyvät monissa kodeissa. Niistä voi nauttia rauhallisin mielin silloin, kun kodin paloturvallisuus on kunnossa ja olet huomioinut riskit. Toivottavasti jokaisesta kodista löytyy vähintään sammutuspeite. Nopea reagointi ja oikea sammutustekniikka vähentävät sekä kodin vaurioita että loukkaantumisen riskiä. Turvallisin keino on kuitenkin ehkäistä tapaturmat ennalta. Mieti, miten voit tehdä kodistasi vieläkin turvallisemman. Alla muutama vinkki.

  • Älä koskaan jätä kynttilää palamaan yksin. 
  • Laita takan pelti kiinni vasta, kun hiillos on varmasti sammunut.
  • Ota sähköjohto irti pistorasiasta aina, kun laite ei ole käytössä.
  • Käytä astian- tai pyykinpesukonetta vain silloin, kun olet kotona.
  • Tarkista vähintään kerran kuukaudessa, että palovaroitin toimii.
  • Vaihda palovaroitin tarpeeksi usein, koska ikä heikentää varoittimen luotettavuutta.
  • Huolehdi, ettei lieden lähettyvillä ole mitään syttyvää, jos liesi menee vahingossa päälle.
  • Älä koskaan kuivata tekstiilejä saunassa. 
  • Älä tupakoi sängyssä tai sohvalla.
Takka

Tulipaloissa erityisen tärkeää on poistua välittömästi rakennuksesta, jos tulipaloa ei ole mahdollista turvallisesti sammuttaa. Jos mahdollista, sulje ikkunat ja ovet ennen poistumista. Tämä rajoittaa palon etenemistä. Jos asut kerrostalossa, ja tulipalo on jossain toisessa huoneistossa, älä mene savuiseen porraskäytävään. Se voi olla hengenvaarallista. Soita 112 ja kerro, missä huoneistossa olet ja onko huoneistossasi savua tai muita palon merkkejä. Hätäkeskuksesta saat ohjeita, miten toimia.  

Kotitapaturma.fi -sivuilla voit tehdä turvallisuustestin ja täyttää kodin turvallisuuden tarkistuslista, linkki alla. https://www.kotitapaturma.fi/tietotyyppi/turvallisuustestit/

Muistathan, että humala lisää tapaturmariskiä. Nauti kohtuudella. 

Turvallista Tapaturmapäivää ja hyvää joulun odotusta toivoo Learn2Helpin väki!

Lähteet/hyödyllistä luettavaa:

Paloturvallisuusviikko 21.11. – 1.12.2020

Tapaturmapäivä perjantai 13.

Tapaturmatilastot:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL

MTV Uutiset

Facebook
Twitter
LinkedIn