Miksi ensiapukoulutus?

Miksi ensiapukoulutus?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ei minulle koskaan tapahdu mitään. Jos saavun onnettomuuspaikalle, siellä on varmasti joku muu joka osaa auttaa. En tarvitse ensiaputaitoja, koska täällä kaupungissa ambulanssi saapuu melkein heti. 

Kuulostaako tutulta? Entä jos sinulle tai läheisellesi tapahtuu jotain? Tai jos saavut onnettomuuspaikalle syrjäisellä tiellä, eikä siellä ole muita? Mitä jos kaupungin kaikki ambulanssit ovat juuri silloin kiinni muissa tehtävissä? Luotatko todella siihen, että “joku muu” on se, joka aina auttaa hädässä? 

Ensiapu elvytys

Vai olisiko se ihminen kuitenkin sinä? Pelastava enkeli, joka sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Se, joka osaa reagoida kun vanhus kompastuu jalkakäytävällä ja lyö päänsä katuun. Se, joka osaa elvyttää ihmistä joka lyyhistyy kuntopyörän päälle kuntosalilla. Se, joka osaa sitoa lapsen nilkan ja laittaa kylmää sen väännyttyä jalkapallotreeneissä. Teitä tarvitaan. Joka päivä, kaikkialla. Sairastumiset ja onnettomuudet kun eivät katso aikaa tai paikkaa. 

paloauto

Mietitäänpä hetki, mitä yhteistä palo- ja pelastustoiminnalla ja ensiavulla on. Olette ehkä huomanneet, että isot, suurta tuhoa aiheuttavat tulipalot ovat vähentyneet. Tilastot vahvistavat tämän. Vuosina 2009-2017 syttymiskohdastaan levinneiden rakennuspalojen määrä laski 2700:stä 2100:aan. Vaikka tulipaloja edelleen syttyy, ne harvemmin pääsevät leviämään ja aiheuttamaan suurta tuhoa. Tämä johtuu osittain siitä, että alkusammutuskoulutuksia järjestetään ja ihmiset osallistuvat aktiivisesti niihin. Toisin sanoen, ihmiset reagoivat ja osaavat toimia. Väittäisin, että ensiapukoulutus ja alkusammutuskoulutus ovat kaksossisaruksia ja yhtä tärkeitä sisällöltään. 

Ensiapu vierasesine

Sellaista maailmaa, missä kukaan ei sairastu tai loukkaannu, ei ole eikä tule olemaan. Ennaltaehkäisyllä on merkittävä vaikutus, mutta kun hätätilanne on käsillä, tarvitsemme ensiaputaitoisia ihmisiä jotka voivat parhaimmassa tapauksessa pelastaa ihmishengen. Todellisia arjen sankareita!

Lähteet:
Pelastusopisto

Facebook
Twitter
LinkedIn