Matalan kynnyksen ensiapukoulutus

Matalan kynnyksen ensiapukoulutus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Me Learn2Help:illä olemme käytännön ensihoitotyössä kohdanneet tuhansia maallikoita, jotka ovat yllättäen tai vähemmän yllättäen joutuneet tilanteeseen, jossa ensiaputaidot ovat olleet tarpeen. On tilanteita, joissa oma puoliso saa aivoinfarktin, lapsi saa kuumekouristuksen tai kadulla iäkäs rouva liukastuu. Jotkut tilanteet ovat vähemmän akuutteja, jolloin ehtii vähän googlaamaan tai soittamaan päivystysapuun, mutta on myös tilanteita, kun olisi toivottavaa, että jonkinlainen perus auttamiskyky tulisi selkärangasta. Päästäkseen tilanteeseen, jossa ihminen pystyy reagoimaan yllättävässä ja stressaavassa tilanteessa mahdollisimman nopeasti, tarvitaan harjoittelua ja toistoja. 

Vierasesine hengitysteissä

Huolestuttava ilmiö varsinkin yleisillä paikoilla on, kun ihmiset ohittavat selvästi loukkaantuneet tai sairastuneet ihmiset kiinnostumatta tilanteesta lainkaan. Johtuuko se ihmisten piittaamattomuudesta, kiireestä tai pelosta mennä tilanteeseen, jossa ei koe itseään mukavaksi?

Oli syy mikä tahansa, me haluamme, että kaikilla ihmisillä olisi ajallinen ja taloudellinen mahdollisuus madaltaa kynnystä tarttua toimeen, kun tilanne sitä vaatii. Näin syntyi idea helposti lähestyttävistä, lyhyistä ja ytimekkäistä ensiapukoulutuksista – matalan kynnyksen koulutuksista.

Perinteisesti ensiapukoulutukset ovat neljän, kahdeksan, 16:n tai jopa 32:n koulutuksia. Näihin liittyy logiikkaa siltä osin, että tietyt ensiapukortit vaativat tietyn osaamisen ja jotkut työt vaativat tietyn ensiapukortin. Entä ne, jotka eivät tarvitse korttia, vaan haluavat vain oppia ensiapua oman turvallisuuden tunteen vuoksi? Miten vanhemmat, jotka viettävät ensimmäisen vuoden univajeessa uuden arjen keskellä? Pitäisikö heidänkin raivata kalenteristaan vähintään neljä tuntia aikaa (+matkat), jotta he pääsisivät oppimaan elintärkeitä ensiaputaitoja?  

Perhe

Oma filosofiamme ensiapukoulutusten suhteen on, että lyhyemmässäkin ajassa voi oppia riittävästi. Lyhyemmän koulutuksen vuoksi ei välttämättä tarvitse tehdä suuria uhrauksia viikonlopun vapaa-ajasta tai hankkia lastenvahtia, kun koulutus voidaan järjestää verkossa vaikka lasten nukkumaanmenon jälkeen. Ovathan lyhyemmät koulutukset myös halvempia. Pidempiin koulutuksiin liittyy riskejä siitä, että opittavaa on paljon, osa unohtuu heti eivätkä tietyt asiat tunnu tarpeellisilta. 

Emme väitä, että kahden tai kolmen tunnin koulutukseen voisi mahduttaa neljän tai viiden tunnin opit, tai että se voisi sivuuttaa pidemmät koulutukset, mutta kun teemme opetusmateriaalin kohdeyleisön perusteella, saavat he tasan sen tarvittavan tiedon ytimekkäässä paketissa käyttämättä aikaansa ns. ylimääräiseen. Kaksi tuntia on myös sopiva aika, jolloin ihminen oikeasti jaksaa seurata ja koulutuksessa opitusta jää tarkat muistot.

Webinaari

Webinaarit ovat myös osa meidän matalan kynnyksen koulutuksia, varsinkin näin korona-aikana. On fakta, että etäkoulutuksissa jäädään paitsi käytännön harjoittelusta nuken kanssa, mutta toisaalta kotoa voi mahdollisesti löytyä henkilö, jonka kanssa tiettyjä asioita voi harjoitella.

Esimerkkinä kahden tunnin lapsen ensiapukoulutus, jossa käydään läpi hätätilanteen tunnistamista, lapsen elvytystä ja vierasesineen poistoa. Koulutuksiin kuuluu aina osittain teoriaa, kysymyksiä ja keskustelua – niin myös webinaareissa. Toinen osa on kouluttajan kameran välityksellä esittämät mallisuoritukset elvytyksessä ja vierasesineen poistamisessa. Koulutukseen osallistuva näkee, kuinka asiat toteutetaan ja pystyy tekemään mielikuvaharjoitteita siitä, miten toimisi tilanteessa, jossa kyseisiä taitoja tarvitaan. Sitten vanhemmat pystyvät myös oman lapsensa kanssa hahmottamaan mistä kohtaa elvytyksessä tulee painaa ja miten lasta tulisi käsitellä, kun pyritään poistamaan vierasesinettä hengitysteistä. Näitä asioita täytyy, luonnollisesti, harjoitella käyttämättä voimaa, mutta vanhempi oppii kuitenkin idean ja pystyy toimimaan aiempaa itse varmemmin näissä tilanteissa.

Tätä webinaarien käytännön tekemisen puutetta pyrimme paikkaamaan tarjoamalla webinaari osallistujille mahdollisuuden tulla harjoittelemaan yksin tai pienryhmissä toimistollemme kulloinkin voimassaolevien kokoontumisrajoitusten mukaan.

Elvytys

Lähikoulutukset ovat ja tulevat todennäköisesti aina olemaan se tehokkain ja opettavin tapa oppia ensiapua sen käytännön läheisyyden vuoksi. On kuitenkin muistettava, että webinaareilla on paikkansa tilanteissa, joissa koulutus on ajankohdallisesti helpompi suorittaa kotoa ja myös esimerkiksi näin korona-aikana. Fakta on myös, että vanhemmille on helpompaa olla pienten lasten kanssa kotona, eikä ensiapukoulutukseen menemisen monimutkaisuus saisi olla esteenä ensiaputaitojen oppimiselle. Vanhemmat kokevat kysymämme mukaan paljon epävarmuutta ja jopa pelkoa siitä, miten heidän tulisi toimia, mikäli lapselle jotain sattuisi ja me haluamme olla omalta osaltamme mukana vähentämässä tätä pelkoa meidän matalan kynnyksen koulutuksilla.

Summa summarum; matalan kynnyksen ensiapukoulutus on lyhyt, ytimekäs, informatiivinen ja kustannustehokas, se hoidetaan ammattimaisesti asiakkaan ehdoilla joko etänä tai lähikoulutuksena. 

Meidän koulutuksiin pääset tutustumaan tästä, tervetuloa!

Facebook
Twitter
LinkedIn