Hypotermi – Sänkt kroppstemperatur

Hypotermi – Sänkt kroppstemperatur

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vi har i år haft en exceptionellt varm sommar. Det har varit härligt att få gå lättklädd i flera veckor i streck. Nu verkar det dock som om hösten inte bara väntar runt hörnet utan redan stuckit fram huvudet. Det för med sig inte bara mörker, regn och vind, utan även också kyla. Kylan är inget man behöver vara rädd för men däremot respektera. Speciellt som nybliven förälder så funderar man säkert på hur man skall klä på sitt barn för att det inte skall ha för varm eller för kallt? Vad finns det för risker med kyla? Vilka är symtomen vid hypotermi? Vad kan man själv göra om barnet eller någon annan fått hypotermi?

Frost blad

Vid kallare väder är det rekommenderbart att klä sig och barnet i flera lager (åtminstone 3) var alla har sin egen funktion. Barn rör sig och rörelse producerar värme, så för att barnet inte ska få våta kläder på grund av svett är det bra om det första lagret andas bra. Till det andra lagret välj något som tillräckligt varmt, t.ex bomull, ull (tycker själv om merinoull) eller fleecekläder. Det tredje och översta lagret är för att skydda mot vatten och vind. Nu som då kan man kolla barnet nacke och hals. Barnet har passligt med kläder om huden är torr och varm samt barnet har det bekvämt. 

Minns att täcka in känsliga områden på kroppen, som öronen, huvudet och halsen, då det är blåsigt och kallt. Använda kläder som är lätta att klä på och ta av, t.ex.  mössor, halsdukar och hjälmmössa. Det gör att dom är lätta att ta bort ifall barnet få varmt. 

En viktig regel att komma ihåg är barn ofta behöver mera kläder (exempel ett lager extra)  än dig själv speciellt barn i vagn. 

Människans normala kroppstemperatur ligger i medeltal på 37°C, men den kan variera mellan 35,8-37,8°C. Temperaturen varierar under dygnet med ca 0,5 grader. Den är som lägst tidigt på morgonen och högst på eftermiddagen kl 16-18. 

Berg

Begreppet hypotermi, eller farligt för låga kroppstemperaturer hör till situationer då människan har varit lång tid i kyla och kroppstemperaturen sjunker kraftigt. Medicinskt sätt så förekommer inte hypotermi i normala situationer. 

Om kroppstemperaturen sjunker under 34°C kan man börja märka av störningar i medvetandet samt kraftiga muskelskakningar. Uppfattningsförmågan kan sjunka och personen kan till och med börja klä av sig kläder. Temperaturer under 30°C kan redan medföra medvetslöshet. Om kroppstemperaturen fortsätter att sjunka börjar musklerna styvna. Hjärtat och andningen stannar under 25°C kroppstemperatur.  

En frisk person som har haft lindrig hypotermi (kroppstemperatur 32-35°C) klarar sig ofta om hen har fått sakkunnig vård, men vid redan vid medelsvår hypotermi (kroppstemperatur 28-32°C) kan dödligheten vara 20%. 

Personer som har blivit utsatt för hypotermi kan löpa risk för hjärtstörningar. Därför är det viktigt att alla uppsöker hjälp, samt att transportmedlet är ambulans, detta på grund av att personen skall röra sig så lite som möjligt. Personen rekommenderas att ligga och ha uppföljning av hjärtrytmen. Se till att andningsvägarna hålls öppna. Försök att skydda från mer nedkylning t.ex. genom att försiktigt ta bort blöta kläder och linda in personen i skyddande värmefilt. Ifall personen är livlös påbörja återupplivning.

Snö på blad

Ta er ut och njut av höstens alla godheter. Ta hand om er och håll er varma.

Källor

Osmo Saarelma. Hypotermia (ruumiinlämmön lasku). http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 15.3.2020

Pertti Mustajoki. Alilämpö. http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 19.1.2018

Matleena Aitasalo. Artikkeli: Miten kokoan toimivan ulkovaatetuksen lapselle?. http://www.vaestoliitto.fi 15.9.2014

Facebook
Twitter
LinkedIn