Turvallinen koti – Myrkytys

Turvallinen koti – Myrkytys

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tällä kertaa blogissamme kirjoitamme myrkytyksistä. Tämä on ensimmäinen osa aiheesta Turvallinen koti.  

Jo muutaman kuukauden ikäisenä lapsi alkaa tavoittelemaan esineitä käsillä ja viemään niitä suuhunsa. Muutaman vuoden ikäinen lapsi ei vielä ymmärrä, mitkä aineet ovat myrkyllisiä ja mitkä eivät. Myrkytystapaturmille alttiimpia ovat alle 3 vuotiaat lapset.

Myrkytys tiskiainetabletti

Yleisimmät kodin myrkyt ovat erilaiset pesu- ja puhdistusaineet sekä lääkkeet ja alkoholi. Konetiskiaine ja viemäreiden avaamiseen tarkoitetut aineet ovat voimakkaasti syövyttäviä. Käsidesin käyttö on lisääntynyt merkittävästi tämän vuoden aikana Covid-19 pandemian myötä. Valitettavasti myös tapaturmat käsidesiin liittyen ovat lisääntyneet, ilmenee Myrkytystietokeskuksen raportista. 

Lääkkeitä, sekä kodin siivoukseen tarkoitettuja aineita kannattaa säilyttää lukitussa kaapissa tai kaapissa, mihin lapsella ei ole pääsyä. Tapaturmia voi ennaltaehkäistä vanhemman valvonnalla ja valistuksella, sekä siivoamalla vierasesineet lattialta. Lääkkeet kannattaa säilyttää alkuperäispakkauksissa. Myös paristot ja erilaiset kemikaalit on syytä pitää lukkojen takana. 

Myrkytys häkä

Kesällä erilaiset myrkylliset kasvit ja marjat voivat aiheuttaa lapselle vakavan myrkytyksen. Käy lapsen kanssa läpi esimerkiksi kesämökin vaaran paikat, kuten kyyt, myrkylliset sienet ja edellä mainitut kasvit ja marjat. Kesämökin uuni ja takka voivat aiheuttaa väärin käytettynä ihmiselle häkämyrkytyksen. Oikeaoppinen käyttö on ennaltaehkäisyn kannalta tärkeää. Häkävaroitin kannattaa hankkia kesämökille ja kotiin, jos kotoa löytyy takka. Häkä on hajuton ja näkymätön kaasu, joka hengitettynä aiheuttaa nopean tajuttomuuden ja lopulta kuoleman. 

Myrkytystietokeskuksen maksuton puhelinnumero 0800 147 111 palvelee joka päivä vuorokauden ympäri. Keskus palvelee koko maata. Sieltä voi tiedustella eri aineiden myrkyllisyyttä. Myrkytystietokeskusta voi myös seurata Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa sekä heidän omalla YouTube-kanavalla. 112-sovelluksesta löydät myös Myrkytystietokeskuksen yhteystiedot. 

Terveydellistä neuvontaa kannattaa kysyä oman alueen terveysasemalta tai päivystysapu numerosta 116 117. Hätänumeroon 112 kannattaa soittaa, jos lapsi on altistunut myrkylliselle aineelle tai niellyt aikuisille tarkoitettuja lääkkeitä ja hänellä on voimakkaita oireita. 

Myrkytys pesuaine

Oikean ensiavun ja jatkohoidon kannalta olisi tärkeää selvittää, mitä lapsi on ottanut, kuinka paljon ja mitä kautta (suun kautta, iholle, hengitettynä). Muista, että lasta ei saa missään tilanteessa oksettaa. Oksentaminen voi aiheuttaa vaurioita ruokatorveen, jos nielty aine on syövyttävää. Riskinä on myös, että lapsi vetää oksennusta keuhkoihinsa. 

Apteekista saatava lääkehiili on tehokkain ensiapu lääke-, kasvi- ja sienimyrkytyksissä. Lääkehiiltä voi antaa sekä lapselle että aikuiselle pakkauksen ohjeen mukaan. Nopeasti annettu lääkehiili estää myrkyllisten aineiden imeytymistä mahalaukusta. Jos epäilet, että lapsi on hengittänyt häkää, vie välittömästi raittiiseen ilmaan. Jos lapsella on hengitysvaikeutta tai muita voimakkaita oireita, soita 112.

Myrkytys tabletti

Lopuksi pieni muistutus. Vanhentuneet ja käyttämättömät lääkkeet kannattaa palauttaa apteekkiin hävitettäväksi. Jätteeseen tai viemäriin joutuessaan lääke voi aiheuttaa vahinkoa muille ihmisille, eläimille ja ympäristölle. 

Ensi viikolla blogissamme kirjoitamme erilaisten haavojen ensiavusta ja hoidosta. Tervetuloa mukaan myös ensi viikolla!

Lähteet:

Maaret Castrén, Henna Korte, Kristiina Myllyrinne. Myrkytykset. www.terveyskirjasto.fi. Ensiapuopas 16.10.2017. 

www.kotitapaturma.fi

Myrkytystietokeskus

Facebook
Twitter
LinkedIn