Första hjälpen utbildning med låg tröskel

Första hjälpen utbildning med låg tröskel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vi på Learn2Help Ab har i akutvården konkret träffat tusentals människor som plötsligt råkat i en situation där kunskapen i första hjälpen behövs. Det kan handla om att sambon fått en stroke, barnet fått en feberkramp eller någon ramlat och slagit sig på gatan. En del av situationerna är mindre akuta, och då finns det tid att ringa t.ex. Jourhjälpen (116117). En del av situationerna är mer brådskande, och då vore det önskvärt att de som bevittnar händelsen har goda kunskaper i första hjälpen och vågar agera. Ju oftare en person har övat och uppehållit sina kunskaper, desto snabbare kan den personen reagera i en plötslig situation. 

Första hjälpen utbildning med låg tröskel

Ett oroväckande fenomen i dagens läge är att människor inte alltid stannar vid en olycksplats eller vid en person för att ta reda på hurdan hjälp som behövs. Beror det på människors ignorans eller på att människor inte vågar stanna vid en situation som dom inte känner sig bekväma i?

Vad än orsaken är, så vill vi att tröskeln för att stanna och erbjuda hjälp skall vara så låg som möjligt. Därav uppstod idén om att ordna första hjälpen kurser som inte är för komplicerade eller tar för lång tid samt att vem som helst kan delta. 

Traditionellt så räcker kurserna i första hjälpen från fyra timmar upp till trettiotvå timmar. En del arbetsplatser eller -uppgifter kräver långa kurser. Men tänk om en person bara vill gå en kurs för att uppehålla den egna trygghetskänslan. Nyblivna föräldrar kanske vill lära sig rädda livet på sin nyfödda, ifall olyckan är framme. För dem kan det vara omöjligt att delta i många timmars kurser. 

Första hjälpen utbildning med låg tröskel

Vår filosofi är att vem som helst kan lära sig grundläggande kunskaper i första hjälpen på relativt kort tid. En kortare kurs kräver inte lika stora uppoffringar, då föräldrarna kan t.ex. delta i en kurs efter att dom lagt barnet och sova. Dessutom är kortare kurser även billigare. Vid långa kurser finns risken att det kommer en stor mängd ny information och en del glöms bort eller inte känns viktig.

Vi påstår inte att innehållet i en fyra timmars kurs kan hållas på två timmar, eller att kortare kurser kan ersätta de längre, men då vi skräddarsyr innehållet för målgruppen så blir kursen kort och koncis och informationen lätt att inta och förstå. 

Första hjälpen utbildning med låg tröskel

Webinar är också en del av våra kurser som har en låg tröskel för deltagandet, speciellt med dagens restriktioner. Kurser på distans motsvarar naturligtvis inte helt våra närkurser, men teorin och diskussionen kring den kan bra hållas på distans. Under ett webinar går utbildaren igenom olika grepp och demonstrerar framför webbkameran hur man i praktiken gör t.ex. då ett barn får ett främmande föremål i andningsvägen. 

Första hjälpen utbildning med låg tröskel

Vi erbjuder dem som deltar i webinar en chans att även delta i praktiska övningar med våra dockor i t.ex. våra utbildningsutrymmen i ett senare skede, naturligtvis beaktande av restriktionerna. Närstudier kommer nämligen även i fortsättningen att vara det mest effektiva och mångsidiga sättet att lära sig första hjälpen. Webinar erbjuder ett lättare sätt att delta i den teoretiska delen på var och ens egna villkor, speciellt då det inte är möjligt att fysiskt närvara.

Första hjälpen utbildning med låg tröskel

Summa summarum, en kurs i första hjälpen med låg tröskel är en kort och koncis, informativ och kostnadseffektiv kurs för vem som helst som vill lära sig grunderna i första hjälpen. Kursen ordnas professionellt och på kundens villkor, antingen på plats eller på distans.

Här hittar ni information om våra kurser: 

https://learn2help.fi/forsta-hjalpen-skolningar/

Facebook
Twitter
LinkedIn