Kuumekouristus

Kuumekouristus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kun kuumekouristus ilmenee ensimmäisen kerran, on se vanhemmille luonnollisesti todella pelottava kokemus. Kuumekouristeluiden syy on tutkijoille edelleen epäselvä, mutta tiedetään, että kuumekouristeluilla ei ole haittaa lapsen kehitykselle. Lapsella ei ole kuumekouristuksen aikana hengenvaaraa, sillä sydän ja keuhkot toimivat normaalisti. Kuumekouristus ei myöskään ole enne tai merkki epilepsiasta. 

Lapsi

Kuumekouristuksia esiintyy 0,5 – 6 vuoden ikäisillä lapsilla korkean kuumeen tai nopean kuumeen nousun yhteydessä. Tutkimusten mukaan 2-5 % lapsilla esiintyy kuumekouristuksia ennen kouluikää. Alttius kuumekouristuksille on periytyvää ja kuumekouristus uusiutuu 20-30 %:lla lapsilla ensimmäisen kohtauksen jälkeen. On tilanteita, joissa lapsella on ollut vain lievää nuhaa, mutta päiväunien aikana kuume nousee nopeasti ja näin ollen vanhemmat eivät välttämättä osaa epäillä kouristuksen johtuvan kuumeesta. 

Kohtauksen aikana lapsen raajat nykivät symmetrisesti ja lapseen ei saa kontaktia. Lapsen silmät saattavat harhailla ja osoittavat monesti yläviistoon. Pienellä osalla lapsia ei lainkaan esiinny kouristelua tai nykimistä, sen sijaan lapsi voi muuttua veltoksi kohtauksen ajaksi. 

Kohtaus kestää normaalisti 1-2 minuuttia, mutta korkeintaan 15 minuuttia.  Kouristuksen aikana lasta ei tule estää kouristelemasta tai nykimästä, mutta päätä tulee suojata, jotta pään vammoja ei synny. Myös hengitysteiden avoimuus tulee turvata kouristelevalla lapsella. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos lapsen suusta tulee limaa tai muita eritteitä, tulee lapsi kääntää kyljelleen, jotta lapsi ei tukehdu. Lapsi tulee pitää huoneenlämmössä – ei siis viedä ulos viilentymään. Ylimääräiset paksut vaatteet on kuitenkin hyvä ottaa pois kouristuksen jälkeen, mikäli lapsi tuntuu kuumalta. Myös hengitystä on helpompi arvioida, kun vaatetta on vähemmän. 

Kun lapsi on lopettanut kouristelun, tulee tarkistaa että lapsi hengittää normaalisti. Normaalin kuumekouristuksen jälkeen lapsi tulee tajuihinsa, mutta jää väsyneeksi. Mikäli lapsi ei herää kohtauksen jälkeen tulee varmistaa, että lapsen ilmatie on auki ja lapsi pystyy hengittämään normaalisti. Tällaisessa tilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112. Jos lapsi ei hengitä normaalisti, tulee elvytys aloittaa.   

Lapsi kuume

Milloin yhteys terveydenhuoltoon?
– Kun kouristuskohtaus on ensimmäinen
– Kun kohtaus kestää yli 2 minuuttia 
– Kun kouristus uusii 24 tunnin sisällä
– Kun kouristelu on toispuoleista
– Kun lapsen vointi ei palaudu normaaliksi kouristelun jälkeen

Ensimmäisen kouristuskohtauksen jälkeen on tärkeää sulkea pois muut kouristuksen syyt.

Koska kuumekouristus uusii noin joka kolmannella, tulee kuumelääkettä käyttää säännöllisesti tulevien kuumeisten sairastumisten yhteydessä. 

Kaipaatko ensiaputaitojen päivitystä? Tutustu meidän koulutusarjontaamme ja ota yhteyttä.

Lähteet:

Jalanko H. Kuumekouristus. http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 11.11.2019 

Tarnanen K, Metsähonkala L, Komulainen J. Epilepsiat ja kuumekouristukset lapsilla ja nuorilla. http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 1.6.2020. 

Terveyskylä. Kuumekouristus. https://www.terveyskyla.fi/lastentalo/tietoa-lasten-sairauksista/lasten-infektiotaudit/lasten-muut-infektiot/kuumekouristus. Päivitetty 15.8.2018.

Facebook
Twitter
LinkedIn