Aikuisten elvytys

Aikuisten elvytys

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tässä postauksessa käymme läpi aikuisten elvytystä  ja miten epäilty tai todettu COVID-19 tartunta sydänpysähdyspotilaalla vaikuttaa elottomuuden toteamiseen ja elvytykseen.

Hoitoketju

Selviytymisen ketju

Sydänpysähdyspotilaan hoidossa puhutaan selviytymisen ketjusta, joka on kuvattu Euroopan elvytysneuvoston ohjeissa: 

  1. Aikainen tunnistaminen, avun hälyttäminen ja elottomuuden ennaltaehkäiseminen.
    Varsinkin sydänperäisen rintakivun tunteminen ja oireiden oppiminen on tärkeää sekä avun hälyttäminen viivytyksettä näiden oireiden ilmaantuessa. Mikäli henkilö kuitenkin menee elottomaksi on elottomuuden tunnistaminen sekä ensihoidon aikainen aktivoiminen avainasemassa. 
  2. Aikainen elvytys, joka ostaa aikaa defibrillaatioon.
    Välitön painelu-puhalluselvytyksen aloittaminen voi kaksin- tai jopa nelinkertaistaa todennäköisyyden sydänpysähdyksestä selviytymiseen. Paineluelvytys on tärkein apu, mutta koulutuksen saanut henkilön tulisi myös pyrkiä oikeaoppisen puhalluselvytyksen antamiseen. Hätäkeskuspäivystäjä ohjaa elvytyksen aloituksen, jotta myös paineluelvytyksen tuntematon henkilö pystyy aloittamaan ohjatun “puhelinelvytyksen”. 
  3. Aikainen defibrillaatio.
    Defibrillaatio, eli sähköinen rytminsiirto, on monessa tapauksessa ainoa todellinen hoito sydänpysähdyksessä. Puhutaan kammiovärinän iskemisestä defibrillaattorilla, jotta saadaan sydämeen oma verta kierrättävä rytmi takaisin.
    Aikainen, 3-5min sydänpysähdyksen jälkeen suoritettu defibrillaatio, parantaa selviytymismahdollisuuksia jopa 50-70%. Lyhyeen viiveeseen sydänpysähdyksestä defibrillaatioon pääsee esimerkiksi yleisillä paikoilla olevien defibrillaattoreiden avustuksella. Jokainen minuutti, kun sydän on pysähdyksissä, huonontaa selviytymisennustetta jopa 10-12%, mutta maallikkoelvytyksellä tämä luku voi olla vain 3-4%. 
  4. Mahdollisimman aikainen hoitoelvytyksen aloittaminen sekä standardoitu elvytyksen jälkeinen hoito.
    Ilmatien hallitseminen, lääkkeet ja sydänpysähdyksen muihin syihin perehtyminen on seuraava askel hoidossa, mikäli aikaisemmin ketjussa ei ole saatu henkilön sydäntä lyömään. 

Maallikon suorittama peruselvytys:

  1. Varmista turvallinen eteneminen henkilön luokse!

2. Herättele, ravistele kevyesti hartioista: “Hei, onko sulla kaikki hyvin?” 

3. Avaa ilmatiet: tarvittaessa käännä henkilö selälleen, aseta käsi henkilön otsalle, toinen leuan alle ja kallista päätä taaksepäin. 

4. Hengittääkö henkilö normaalisti? Aseta poskesi henkilön suun eteen ja katso samalla rintakehän liikkeitä. Arvioi hengitystä korkeintaan 10 sekuntia. Tuntuuko ilmavirtausta?  Mikäli henkilö ei hengitä normaalisti tai olet asiasta epävarma, valmistaudu elvyttämään. 

Sydänpysähdyksen jälkeen ihmisellä voi olla hengitysliikkeitä, voi kuulua korinaa, mutta ilmavirtausta ei tunnu. Älä hämäänny jopa yllättävän normaalin näköisestä rintakehän liikkeestä!

EPÄILTY TAI TODETTU COVID-19 POTILAS: Vältä viemästä kasvojasi elottoman henkilön kasvojen lähelle. Kokeile kädelläsi henkilön suun edestä ilmavirtauksen tuntumista

5. Soita 112 joko itse tai pyydä paikalla oleva soittamaan. Pyri pysymään elottoman henkilön luona koko ajan, mikäli vain mahdollista!
Muista 112-sovellus!

112 ensiapukoulutus

6. Lähetä joku hakemaan defibrillaattoria, jos on saatavilla. Jos olet yksin, älä lähde itse hakemaan, vaan aloita paineluelvytys.

7. Aloita paineluelvytys:

  • Asetu polvillesi mahdollisimman lähelle elottoman henkilön rintakehää. 
  • Aseta kämmenen “kanta” keskelle rintalastaa.
  • Aseta toinen käsi rintalastan päällä olevan käden päälle. Pidä paine ainoastaan rintalastan päällä, vältä kylkiluiden painamista. Varo myös painamasta rintalastan alaosaa ja vatsaa.
  • Ojenna ylävartalosi asentoon, jossa pystyt suorilla käsin painamaan rintalastaa. 
  • Paina rintalastaa 5-6cm alas.
  • Päästä rintakehä palautumaan ylös asti päästämättä irti rintalastasta. Painelu on hyvin mäntämäinen liike, joka painaa rintakehää ja päästää sen palautumaan sujuvassa, tasaisessa rytmissä.
  • Jatka painamista tahdilla 100-120 kertaa minuutissa.

EPÄILTY TAI TODETTU COVID-19 POTILAS: Auttaja voi oman harkintansa mukaan laittaa jonkinlaisen kangaspalan tai pyyhkeen elottoman henkilön suun eteen suorittaessaan paineluelvytystä.

Ensiapu elvytys

8. Puhalluselvtys, jos osaava henkilö ja tilanne mahdollistaa puhaltamisen:

  • 30 painalluksen jälkeen lopeta painaminen.
  • Avaa ilmatiet, kuten aiemmin.
  • Paina elottoman henkilön nenä kiinni sormillasi.
  • Avaa elottoman suu ja pidä edelleen ilmatiet auki.
  • Hengitä normaali sisäänhengitys ja puhalla se ilmamäärä elottoman henkilön suun kautta keuhkoihin. Puhalluksen kesto n. 1 sekunti.
  • Nosta suusi pois, pidä ilmatiet auki ja odota, että elottoman henkilön rintakehää laskee alas. 
  • Rintakehän laskettua puhalla samalla tavalla vielä toisen kerran elottoman henkilön suun kautta keuhkoihin. 
  • Puhalluselvytys ei saisi keskeyttää paineluelvytystä yli kymmeneksi sekunniksi. 

Jatka paineluelvtystä rytmillä 30 painallusta ja 2 puhallusta.

EPÄILTY TAI TODETTU COVID-19 POTILAS: Älä suorita puhalluselvtystä. Huomioi kuitenkin, että jos kyseessä on samassa taloudessa asuva, olet todennäköisesti jo altistunut koronavirukselle ja puhalluselvytys voi tulla kyseeseen. 

Aikuisten ensiapukoulutus

MIKÄLI ET OSAA TAI VOI PUHALTAA, JATKA PAINELUA MAHDOLLISIMMAN VÄHIN KESKEYTYKSIN TAHDILLA 100-120 PAINALLUSTA MINUUTISSA.

9. Mikäli defibrillaattori tuodaan paikalle, paina laite päälle ja toimi ohjeiden mukaan.

JOS DEFIBRILLAATTORIA EI OLE, JATKA PAINELUA, KUNNES:

  • terveydenhuollon ammattilainen kehottaa sinua lopettamaan
  • henkilö alkaa selkeästi heräilemään liikkumalla, avaamalla silmiään ja hengittämällä normaalisti
  • et enää jaksa.

MIKÄLI PAIKALLA ON USEAMPI AUTTAJA, VAIHTAKAA PAINELIJAA 2-4 MINUUTIN VÄLEIN LAADUKKAAN PAINELUN TAKAAMISEKSI.

Lähteet:
Euroopan elvytysneuvoston elvytysohjeet 2015.

Suomen elvytysneuvoston COVID-19 -potilaan elvytysohjeet

Me opetamme mielellämme sinut elvyttämään, tutustu koulutustarjontaamme täällä.

Facebook
Twitter
LinkedIn