Flunssakausi on jälleen täällä!

Flunssakausi on jälleen täällä!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Päiväkodit ja koulut ovat alkaneet ja samalla on alkanut myös joka syksyinen flunssakausi, joten on aika virkistää muistia aiheesta. Tämä postaus on kirjoitettu lapsia silmällä pitäen, mutta sisältää myös infoa aikuisten flunssatauteihin. 

Flunssa on virusperäinen ylähengitystieinfektio, jonka tavallisin aiheuttaja on rinovirus (yli puolet tapauksista), mutta myös mm., korona-, adeno-, entero-, influenssa- ja rs-virukset aiheuttavat flunssaa. Alle 2-vuotiaat lapset sairastavat keskimäärin 6-8 flunssaa vuodessa ja vuosittaiset määrät vähenevät iän myötä. Flunssa on aina virusperäinen, eikä johdu ns. kylmettymisestä.

Flunssan itämisaika (tartunnan saamisesta oireiden ilmaantumiseen) on alle vuorokaudesta muutamaan päivään. 

Lapsi aivastaa

MINKÄLAISET OIREET?

Tauti alkaa yleisesti nuhana, nenän tukkoisuutena ja kurkkukipuna. Kuumetta ja vilunväristyksiä saattaa esiintyä. Yskä alkaa yleensä parin päivän viiveellä muiden oireiden jälkeen ja saattaa jatkua pidempään muiden oireiden lakattua. Tavallisen rinoviruksen aiheuttama flunssa jatkuu tavallisesti lapsilla 7-12 päivää ja aikuisilla jopa kaksi viikkoa. 

KUINKA VÄLTTÄÄ?

Flunssaa aiheuttavat virukset leviävät useimmiten suoran kosketustartunnan kautta tai hengitystie-eritteellä likaantuneiden lelujen ja muiden tavaroiden välityksellä. Virus voi tarttua myös pisaratartuntana ilmateitse, kun flunssaa sairastava yskii tai aivastaa. Nuhaerite sisältää runsaasti virusta.

Käsien pesu

Flunssaviruksen tartuttavuus on suurimmillaan aivan taudin alussa, jonka vuoksi leviämisen ehkäisy on todella vaikeaa päiväkodeissa ja kouluissa. Rinovirus tarttuu huomattavasti huonommin kolmannen sairauspäivän jälkeen. 

Konkreettiset keinot välttää tartunnat on käsien pesu, sekä yskiminen ja aivastaminen nenäliinaan tai hihaan. Myös lelujen pesu päiväkodeissa flunssakauden aikana saattaa hillitä viruksen leviämistä. 

MITEN HOITAA?

TULEHDUSKIPULÄÄKE alentaa tehokkaasti flunssaan liittyvää kuumetta ja parantaa huonoa vointia. 

NENÄLIINAAN niistäminen, jotta lima ei ohjaudu nieluun ja aiheuta yskää (varsinkin öisin). Erite nenässä tukkii myös sieraimet ja häiritsee hengitystä. Pienet lapset eivät osaa niistää nenäliinaan, mutta niistämiseen on olemassa erilaisia apuvälineitä, esim. niistäjä, nenäfriida ja nenäimuri (linkit vievät Yliopiston apteekin nettisivuille). Tukkoista nenää ja vahvaa limaa voi ennen niistämistä yrittää irrottaa keittosuolatipoilla- tai sumutteella.
Vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla voi kokeilla apteekista saatavaa nenähuuhtelukannua (“sarvikuonoa”).

Lapsi kuume

HUNAJASTA on paras näyttö yöyskän hillitsemiseen. Yli 1-vuotiaille voi annostella pari teelusikallista hunajaa iltaisin. Ei hunajaa alle 1-vuotiaille!
Muuten yskän hoitoon ei ole paljon tehtävissä, sillä yskänlääkkeiden teho ei ole tavallisessa flunssassa hyvä ja niiden käyttöä on pyritty vähentämään viime aikoina. Yskänlääkettä ei suositella alle 2-vuotiaille lainkaan ja isommillakin lapsilla on pyritty vähentämään, varsinkin kodeiinia sisältävien lääkkeiden, käyttöä. 

Antibiooteista ei ole hyötyä virusinfektioissa ja flunssan oireet, varsinkin yskä, voi jatkua jopa kolme viikkoa, eikä tällöin ole kyse antibioottihoitoisesta jälkitaudista.

On kuitenkin tärkeä muistaa, että limaisuus voi pienillä lapsilla aiheuttaa välikorvan tulehduksia ja isommilla lapsilla sekä aikuisilla poskiontelon tulehduksia. 

MILLOIN LAPSI TULISI VIEDÄ HOITOON?

Pienikin lapsi toipuu flunssasta yleensä hyvin, mutta lapsi tulisi kuitenkin viedä hoitoon jos: 

Flunssa stetoskooppi
  • lapsi muuttuu kivuliaaksi
  • lapsi alkaa heräillä yöllä (tavallisesta poiketen)
  • flunssa kestää yli kaksi viikkoa
  • kuume kestää yli viisi vuorokautta
  • kuume laskee, mutta nousee uudestaan
  • lapsella on korkea kuume ja hän väsähtää
  • hengitys muuttuu puuskuttavaksi tai tiheäksi
  • hengitykseen liittyy selvää vinkunaa
  • silmät alkavat rähmiä. 
  • alle 3kk lapsella nousee kuume (yli 38 astetta)

Tärkeintä on kuitenkin lapsen yleisvointi, jonka vanhemmat tunnistavat aina parhaiten. Kohtuuttoman väsähtäneen lapsen voi aina viedä arvioon, vaikka muita edellä mainittuja oireita ei olisikaan.

Soita päivystysapu 116 117, jos olet epävarma tulisiko hakeutua päivystykseen.

Soita 112, jos hengitys menee todella vaivalloiseksi tai jos vointi muuten romahtaa.

Kannattaa myös muistaa yksityisten lääkäriasemien chattipalvelut, joista voi olla apua ratkaistaessa hoitoon hakeutumisen tarvetta tai reseptien saamista.

Lähteet:

Jalanko H. Flunssa lapsella. http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 11.11.2019.

Saarelma Osmo. Nenän tukkoisuus. http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 20.01.2020.

Facebook
Twitter
LinkedIn