Mörker i trafiken

Mörker i trafiken

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hösten har redan varit del av vår vardag en längre tid. Varje dag kommer mörkrets intrång allt snabbare. Trots att hösten kan medföra fina promenader i höstmörkret och mysiga stunder kring en brasa, så tillför hösten också sina risker.  

I trafiken medför mörkret och regnet risker och utmaningar. Människor och speciellt barn syns allt sämre då det blir mörkt, speciellt utan reflex. Men det är inte bara barnen som syns sämre utan djur kan också ta sig ut på vägarna och överraska bilisterna. Till exempel sker det flera älg- och hjortkrockar runt om i landet varje vecka.

Nu mot slutet av hösten och vintern börjar också vägarna bli halare, speciellt dom som tar sig ut på vägarna på morgonen skall vara försiktiga. Nytt för i år är att vinterdäck skall användas från november till slutet av mars om vädret eller väglaget kräver det. Men trots att man har vinterdäck så är det viktigt att minns att sänka hastigheten då det är halt och mörkt ute. Kom ihåg att bromssträckan är betydligt längre på hala vägar än på torra. Långsammare hastigheter är speciellt viktigt nära skolor och daghem. 

Slaskväder

Den billigaste livförsäkringen för fotgängare är reflexen och det lönar sig att ha flera reflexer på sig. I dagens läge går det också att skaffa sig helt reflekterande kläder och annan utrustning, till exempel paraply och ryggsäck. Ge bilisterna möjligheten att se dig i tid! 

Det lönar sig att i så tidigt skede som möjligt lära sina barn hur man rör sig säkert i trafiken. Barn gör ofta som vuxna, så ge inte barnet ett exempel att gå över vägen vid rött ljus eller på ställen som inte är menade för övergång. 

För cyklister är det tryggast att leda cykeln över vägen. Cyklisten får endast korsa vägen cyklandes längs förlängning på cykelbanan, men bör även då väja för bilister som kommer både från höger och vänster. Bekanta dig med väjningsreglerna för cyklister här.

Bil i trafik

Nog använder väl alla i din familj cykelhjälm? Cykelhjälmen är en väldigt billig livförsäkring. Användning av cykelhjälm är skrivet i vägtrafiklagen som att hjälm bör oftast användas av cyklisten och passageraren. Enligt statistik från 2016-2018 skulle en cykelhjälm sannolikt ha räddat livet på var tredje cyklist som omkom i trafiken. 

I och med den nya trafiklagen, som trädde i kraft 1.6.2020, är det obligatoriskt för alla cyklar att ha en ljus lampa fram och en röd lampa bak då det är mörkt. Förutom det bör cykeln ha reflex fram, bak och till sidorna, samt fungerande bromsar och ringklocka. 

Trafik i mörker

Kom ihåg att bilisten har oberoende svårt att se dig då det blir mörkare och det regnar, men ge bilisterna en chans – använd reflex! Njut av hösten och ta hand om er.

Källor:

Trafikskyddet – Cyklister. 16.11.2020

Trafikskyddet – Bilens däck. 16.11.2020

Trafikskyddet – Statistik. 16.11.2020

Traficom – Talvirenkaat alle sään ja kelin mukaan. 07.10.2020

Traficom – Mitä jokaisen pyöräilijän pitäisi tietää uudesta tieliikennelaista. 20.04.2020

Facebook
Twitter
LinkedIn